Over de praktijk

Podotherapie H.P.M. van Iersel is een kleine praktijk (een éénmanszaak) met grote ambities en is gevestigd in Hilvarenbeek en Moergestel. Hein van Iersel is de podotherapeut in deze praktijk die hij in 2007 is gestart. Podotherapie is door de jaren heen veel veranderd. Veel artsen en patiënten weten ondertussen het belang van de juiste aandacht voor uw voeten. Om uw voeten de juiste aandacht te kunnen geven blijft Hein zich verdiepen in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van podotherapie. ''Het voordeel in deze praktijk is, dat je altijd met Hein te maken hebt. Hein maakt de afspraken en doet ook de controles, zodat je niet telkens iemand anders krijgt, wat voor mij een plus is ten opzichte van die hele grote groepspraktijken."

Een podotherapeut behandelt voetklachten of klachten die ontstaan uit het niet goed functioneren van de voeten. Denk hierbij aan enkel-, knie-, heup- of rugklachten en overbelasting van spieren als gevolg van veel staan en lopen. Wij maken daarbij gebruik van de modernste technieken zoals de RS-Footscan®. Dit is een voetdrukmeetsysteem voor de analyse van het looppatroon.
Voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Patiënten met voetproblemen kunnen ook andere lichamelijke klachten of afwijkingen krijgen aan de enkels, knieën, heupen of rug. Podotherapeuten zijn specialist op het gebied van de voet en behandelen deze klachten.
Podotherapeuten behandelen klachten voortkomend uit afwijkend functioneren van de voeten of het looppatroon. Ook behandelen zij huid- en nagelaandoeningen en geven ze preventieve adviezen. 

Erkende opleiding

Een podotherapeut heeft de 4-jarige Hbo-opleiding met Bachelor-degree Podotherapie afgerond. Deze opleiding is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs en voldoet aan de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. In dit artikel is ook de titel ‘podotherapeut’ vastgelegd als een bij wet beschermde titel. 

AGB-code
Podotherapeuten hebben een eigen AGB-code, altijd beginnend met de cijfers 26. De letters AGB staan voor Algemeen Gegevens Beheer Zorgverleners. Dit is een register waarin gegevens van alle geregistreerde zorgverleners in Nederland zijn vastgelegd. De AGB-code van de podotherapeut vindt u in de correspondentie van uw podotherapeut. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Vaak werken podotherapeuten samen met andere zorgverleners, zoals in de voetenpolikliniek en in eerstelijns gezondheidscentra.
Waar vindt u een podotherapeut?
Een podotherapeut werkt in een:
• praktijk voor podotherapie
• medisch centrum, waar ook andere (para)medici werken
• ziekenhuis
Voetenpolikliniek in het ziekenhuis
Steeds meer ziekenhuizen beschikken over een speciale voetenpolikliniek waar een multidisciplinair team patiënten behandelt. Dit team bestaat uit diverse (para)medici zoals een vaatchirurg, een algemeen chirurg, een podotherapeut, een dermatoloog, een revalidatiearts, een orthopedisch schoentechnicus, een diabetes- of reumaverpleegkundige en een gipsverbandmeester.

Kwaliteitseisen

De leden van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten moeten verplicht voldoen aan de volgende kwaliteitseisen:
• (Periodieke) registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici.
• Volgen van bij- en nascholing op Hbo-niveau, geaccrediteerd door stichting ADAP.
• Voldoende resultaat bij de visitatie.
• Naleven van de richtlijnen Methodisch Handelen, Hygiëne en Minimum inrichtingseisen.

Aandoeningen

Voor onderstaande klachten kunnen (uw) patiënten terecht bij een podotherapeut

 • Stand- en/of vormafwijkingen van de voet
  Door bijvoorbeeld platvoeten, holvoeten, gekantelde voeten of aangeboren afwijkingen.
 • Teenafwijkingen
  Door bijvoorbeeld hamertenen, klauwtenen of scheefstaande grote tenen.
 • Nagelproblemen
  Door bijvoorbeeld ingegroeide nagels en schimmelnagels.
 • Huidproblemen
  Door bijvoorbeeld eelt- en likdoornvorming.
 • Overbelastingsklachten
  Door bijvoorbeeld een afwijkende voetstand of vergrote belasting.
 •  Voetproblemen
  Door slecht passend schoeisel
 • Vermoeidheidsklachten
 •  Problemen bij/in de knie, heup of rug
 • Specifieke hulpvraag
  Bij bijvoorbeeld diabetes mellitus, reuma, kinderen, sporters of klachten bij het staan en/of lopen.

Wist u dat…
…de voet bestaat uit maar liefst 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen?