Orthonyxie

Om een ingregroeide nagel of kromme nagel te corrigeren, maken we gebruik van een nagelbeugel of nagelprothese, wat wij orthonyxie noemen. 

Soms worden nagels afgescheurd in plaats van afgeknipt. Dit kan zorgen voor problemen: een ingegroeide nagel of een onsteking rondom de nagel. Nagels zijn belangrijk en het is vervelend als u daaraan klachten heeft. Podotherapeuten helpen u graag uw klachten te voorkomen en te behandelen.

Functie van nagels

Uw nagels beschermen de zenuwuiteinden in de toppen van de tenen. Hierdoor voorkomt u eeltvorming en gevoelsverlies in de tenen.

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide teennagel ontstaat meestal door afscheuren of verkeerd afknippen. Dit komt vaak voor bij de nagel aan de grote teen. Ook kan een oorzaak zijn dat u te smalle of te puntig toelopende schoenen draagt. Door een ingegroeide nagel kunt u een pijnlijke ontsteking rondom de nagel oplopen.

Bolle nagel/tunnelnagel

Soms heeft uw nagel een afwijkende vorm, zoals een 'bolle' nagel of een tunnelnagel. Uw nagel drukt tegen de zijkant van uw nagelbed aan. De kans bestaat dat uw nagel ingroeit. Een dergelijke nagel ontstaat door het (regelmatig) stoten van de nagel, het dragen van te krappe schoenen of door ouderdom. Ook kan de vorm van uw nagel erfelijk bepaald zijn.

Orthonyxie

De podotherapeut kan kiezen voor een nagelbeugel om uw bolle nagel te corrigeren. De behandeling met een nagelbeugel is veel minder pijnlijk en ingrijpend dan een operatie aan de nagel. De nagelbeugel bestaat uit een op maat gemaakte, dunne metalen draad en wordt op de nagel vastgezet met gel. Het dragen hiervan geeft geen beperkingen en is vrijwel niet voelbaar.  De podotherapeut verwijdert de nagelbeugel ongeveer iedere zes weken. Daarna kan de nagel worden geknipt en wordt de beugel, indien nodig, opnieuw gespannen en herplaatst. Deze behandeling is nodig tot uw nagel recht is gegroeid en niet meer aan de zijkant in uw huid drukt. De duur van de periode dat een nagelbeugel moet worden gedragen, verschilt per persoon.